Hvad er feriefridage?

Feriefridage er betalte fridage, som ligger ud over de 5 lovpligtige uger. De vil typisk fremgå i din ansættelseskontrakt eller overenskomst som feriefridage, men omtales i flæng som 6. ferieuge.

Mange overenskomster giver ret til 5 feriefridage, ligesom de i mange virksomheder uden overenskomst også indgår som en del af ansættelsesforholdet. Men det er altså ikke givet, at du er berettiget til feriefridage, ligesom reglerne for optjening og afholdelse kan variere.

Hvordan optjenes feriefridage?

Er du berettiget til feriefridage, er det den gældende overenskomst eller ansættelseskontrakt, der bestemmer, hvordan de optjenes. Ifølge mange overenskomster optjenes feriefridagene efter 6-9 måneders ansættelse, men det kan variere. De kan optjenes løbende eller tildeles ved f.eks. årsskiftet eller begyndelsen af et nyt ferieår.
Er du i tvivl om, hvorvidt du har mulighed for at optjene feriefridage eller andre spørgsmål til din ansættelseskontrakt, kan du blive klogere her.
Dine feriefridage er ikke omfattet af ferieloven, og dine muligheder afhænger således udelukkende af din overenskomst eller dine ansættelsesforhold. 

Læs mere om den nye ferielov

 

Afholdelse af feriefridage

Da feriefridage ikke er omfattet af ferieloven, er der ingen regler om, hvordan du skal afholde dem. Det afhænger af, din arbejdsgiver eller overenskomst, og om du er offentligt-, privat- eller statsansat. Tjek din ansættelseskontrakt eller gældende overenskomst for at se, hvad der gælder for dig. Som udgangspunkt skal de afholdes i det ferieår, som de hører til. I mange private virksomheder bortfalder de, hvis du ikke afholder dem i løbet af ferieåret. Andre virksomheder tilbyder at udbetale dem på en fritvalgskonto eller overføre dagene til næste ferieår. Af denne grund er det vigtigt, at du sætter dig ind i de regler, som er gældende i netop dit tilfælde.

Hvis du fratræder dit job

Vælger du at fratræde din stilling med feriefridage til gode, skal du være ekstra opmærksom på, at det er din ansættelseskontrakt eller overenskomst, der bestemmer, hvorvidt du har mulighed for at få dit tilgodehavende udbetalt eller din fortjeneste går tabt. Dette gælder, uanset om du vælger at sige op, eller du bliver fyret. Du bør også være opmærksom på, at din arbejdsgiver kan varsle, at du skal afholde dine feriefridage i din fritstillingsperiode.

Feriefridage er ekstra

  • Feriefridage er ekstra betalte fridage.
  • De kan være aftalt i en overenskomst, eller de kan være aftalt direkte mellem dig og arbejdsgiveren.
  • Feriefridage ligger altid ud over de 5 ugers ferie, som du har ret til (jf. ferieloven).
  • Feriefridage omtales ofte som ”den 6. ferieuge”, selv om det ikke nødvendigvis er en hel uge.

Betingelser

specielt for dig i job

Vil du søge om feriedagpenge, skal du være obs. på følgende:

  • For at kunne få feriedagpenge, er det en betingelse, at du har afholdt al den ferie, som du har optjent siden 1. september 2022 hos din nuværende, eller tidligere arbejdsgiver. Det gælder også ferie, som er optjent efter 1. september 2023. 

  • Det er også et krav, at du reelt afholder ferie. Det er nemlig ikke muligt at få udbetalt feriedagpenge, hvis du får løn eller anden dækning for samme periode. Heller ikke, hvis du er forhindret i ferieafholdelsen.

 

Derudover er der følgende betingelser, for at få udbetalt feriedagpenge:

  • Du skal være medlem af en a-kasse (i Danmark)
  • Du skal være berettiget til dagpenge
  • Du skal være fast bosiddende i Danmark umiddelbart før afholdelse af ferie
  • Du skal have udfyldt ansøgningen om feriedagpenge og indsendt den i tide


Du er ikke berettiget til feriedagpenge, hvis du er på efterløn, selvstændig, på SU, på barsel, syg eller hjemmegående. Derudover kan du heller ikke få feriedagpenge hvis du er på fleksjob, revalidering, i seniorjob, på pension eller i karantæne i a-kassen på grund af selvforskyldt ledighed. 

 

specielt for ledige

Vil du søge om feriedagpenge, skal du være obs. på følgende:

  • En af betingelserne for at kunne modtage feriedagpenge er, at du reelt afholder ferie. Det er nemlig ikke muligt at få udbetalt feriedagpenge, hvis du får løn eller anden dækning for samme periode. Heller ikke, hvis du er forhindret i ferieafholdelsen.

  • Det er vigtigt, at du meldeler din ferie til jobnet.dk senest 14 dage før feriens første dag
  • Hvis du, siden 1. september 2022, har optjent feriepenge hos en arbejdsgiver, skal al den ferie være afholdt, før du kan få bevilget feriedagpenge. Det gælder også ferie, som er optjent efter 1. september 2023.

Derudover skal du opfylde følgende betingelser:

  • Du skal være medlem af en a-kasse (i Danmark)
  • Du skal være berettiget til dagpenge
  • Du skal være fast bosiddende i Danmark umiddelbart før afholdelse af ferie
  • Du skal have udfyldt ansøgningen om feriedagpenge og indsendt den i tide


Du er ikke berettiget til feriedagpenge, hvis du er på efterløn, selvstændig, på SU, på barsel, syg eller hjemmegående. Derudover kan du heller ikke få feriedagpenge hvis du er på fleksjob, revalidering, i seniorjob, på pension eller i karantæne i a-kassen på grund af selvforskyldt ledighed. 

Arbejder du på deltid, er du velkommen til at kontakte os i a-kassen, inden du søger om feriedagpenge

Sådan gør du - 2 trin til at søge feriedagpenge:

  1. Ansøg om feriedagpenge på MitAse.dk Udfyld og send blanketten 'Ansøgning om feriedagpenge'. Den findes under 'Ferie' og 'Søg om feriedagpenge'.
  2. Modtag feriedagpenge. Feriedagpengene bliver automatisk overført til din Nemkonto, når Ase har færdigbehandlet ansøgningen. Ase kan tidligst udbetale feriedagpengene en uge før du går på ferie.

Hvis du vil have udbetalt feriedagpengene inden din ferie, skal du sende ansøgningen senest en måned før afholdelsen af ferien.

Du har ikke mulighed for at få udbetalt feriedagpenge, hvis du ikke afholder ferie. Du kan ikke overføre feriedagpenge til næste ferieår.

specielt for selvstændige

Du har ikke mulighed for at få udbetalt feriedagpenge som selvstændig. Du har kun mulighed for at søge feriedagpenge, hvis du på ferietidspunktet er dagpengeberettiget, og enten er ledig eller i arbejde som lønmodtager.