Bliv klogere på dine svagheder
Har du prøvet at været til jobsamtale, har du med garanti også hørt spørgsmålet ”hvad er så dine svage sider?”. Og ja, måske kan det virke klichéfyldt, men spørgsmålet kan faktisk have en vigtig funktion i jobsamtalen – og det kan derfor være alfa omega at forberede sig godt på det. Vi giver dig her idéer til svage sider.
Du har klaret dig gennem nåleøjet og sidder til samtale på drømmejobbet. Det er indtil videre gået godt, og du har fået fortalt vidt og bredt om dine kompetencer, erfaringer og stærke sider. Alt det, der gør, at de netop skal ansætte dig.
Stemningen er god, du føler dig på toppen. Men så kommer det svære spørgsmål, du måske har gruet. "Nå, nu har jeg jo hørt om alt det, du er god til..."
Du trækker vejret stille, inden sætningen afsluttes:
"Hvad er så dine svage sider?"
Overvej dit svar inden samtalen
Mange har en dårlig fornemmelse af deres svar på spørgsmålet - var det for meget? For lidt? Udleverede jeg mig selv eller undveg jeg?
Det er godt at svare ærligt, men brug noget tid på at overveje dine svage sider grundigt inden en jobsamtale. For der kan nemlig ligge en masse guldkorn i dit svar, som kan give din kommende arbejdsgiver en god indsigt i dig. Brug gerne konkrete eksempler - for hvis du svarer godt på spørgsmålet omkring dine svage sider, viser du, at du har selvindsigt og ønsker at udvikle dig.
Overvej, hvordan dine svagheder spiller sammen med det job du søger og tænk over fire ting:
- Vær ærlig og erkend de steder, hvor du kan blive bedre
- Vend dine svage sider til noget positivt
- Hav fokus på, hvad du glæder dig til at lære
- Vær konkret omkring, hvordan du vil løse dine udfordringer
Hvad kan mine svage sider være?
Læg vægt på de arbejdsmæssige steder, hvor du gerne vil udvikle dig og blive bedre, eller fremhæv den positive effekt dine svagheder også kan have. Er du fx detaljeorienteret, kan du nævne at du sjældent laver sjuskefejl, men at du arbejder på at have øje for det store billede.
Konkrete eksempler på svage sider
Der kan være mange forskellige svage sider, og det kan være enormt svært at pege ens egne ud. Der findes heldigvis mange måder at angribe spørgsmålet på – herunder får du 5 eksempler på svar.
Men husk, at det kun giver mening, hvis det passer på dig. Brug det som inspiration, og fyld selv på, så det passer med netop din situation og personlighed.
"Jeg har svært ved at sige nej"
Det kan være en svaghed at sige for meget ja til at hjælpe andre, hvis det betyder, at man ikke selv får lavet sine ting. Ofte vil en arbejdsgiver sætte pris på en hjælpsom og dedikeret medarbejder – og ved at nævne denne svaghed, får du også mellem linjerne sagt at du er arbejdsom.
Husk dog at fremhæve, hvordan du arbejder på det, og er opmærksom på, at du ikke kommer til f.eks. at overskride deadlines.
"Jeg kan blive for detaljeorienteret"
Som udgangspunkt er en sans for detaljer et positivt træk, som mange arbejdsgivere vil sætte pris på. Du får med dette eksempel fremhævet at du er grundig til dit arbejde, men du skal også fokusere på, at du arbejder med at det ikke fylder for meget, og du er bevidst om at finde en god balance mellem detaljegrad og produktivitet.
På den måde vil en arbejdsgiver få et indblik af at du er en kandidat, der går efter kvalitet i dit arbejde.
"Jeg kunne godt bruge mere erfaring inden for..."
Her er et meget ærligt svar – og det sætter mange arbejdsgivere pris på. Ofte kan kandidater ikke sætte kryds i hver en boks ved et stillingsopslag, så det er godt at være ærlig omkring, hvor du genre vil udvikle dig.
Det viser indsigt og en parathed til at lære.
"Jeg kan blive grebet af et projekt, og have svært ved at give slip"
Med denne svaghed viser du, at du bliver grebet af dit arbejde og engagerer dig i høj grad. Når du gør det, er det vigtigt at lægge vægt på, hvad du gør for at vende svagheden til en styrke – måske ved at sætte deadlines til dig selv.
Vend dine svage sider til din styrke
Husk, at det altid er godt at vende sætningen til noget positivt. Det kan være ved at fortælle om, hvordan du gerne vil lære, det du ikke kan nu, blive bedre, der hvor du ikke har erfaring eller om, hvordan du er bevidst om din svaghed og ved, hvad du gør, for at det ikke betyder noget:
-
"(...) men jeg glæder mig til at dykke mere ned i det"
-
"(...) til gengæld har jeg erfaring inden for..."
-
"(...) men netop derfor, gør jeg altid det, at jeg..."
-
"(...) for at undgå det, plejer jeg at..."
Få helt styr på dine kompetencer:
De svage sider en vigtig del af samtalen
Når din kommende arbejdsgiver spørger ind til dine udfordringer, er det ikke fordi det er relevant at høre dine mørkeste hemmeligheder eller store problemer. Det giver dog heller ikke noget, hvis du bare lirer klassikeren "det må være, at jeg arbejder hårdt og næsten er for perfektionistisk" af, da det som regel vil være rimelig gennemskueligt.
Spørgsmålet har til formål at afdække, hvad der kan ligge til grund for ikke at ansætte dig. Eller at finde frem til, hvilken indsigt du har i dig selv. Forsøg derfor at sige sandheden - så kort og godt som muligt. Vær dig selv og tag udgangspunkt i det job du søger - meget gerne noget, de måske allerede kan læse sig til i din ansøgning. F.eks. at det kan være en svaghed, at du ikke har erfaring med XX, men at det er noget du glæder dig til at lære mere om. Herefter kan du så fokusere på andre færdigheder, du har tillært dig hurtigt.
Jobsamtalens vigtige spørgsmål
Når du gennemgår dine svage sider, inden samtalen, skal du også huske at fokusere på dine styrker – de er nemlig mindst lige så vigtige at forberede sig på, så du kan svare fyldestgørende og selvsikkert på, hvad både dine svage og stærke sider er.
Derudover kan der komme mange andre spørgsmål op, som er rigtig godt at forberede sig på inden. Vi har samlet de vigtigste til dig her.
Bliv klogere på dine svagheder hos Ase
Som medlem i Ase kan du altid blive klogere på dine svage siger med rådgivning fra vores professionelle job- og karrierekonsulenter.
Vi hjælper også med forberedelse til jobsamtalen, lønforhandling og meget mere.