Sådan klarer du 2. jobsamtale
Tillykke med, at du er blevet inviteret til 2. samtale og hermed er et skridt tættere på dit drømmejob - oftest bliver kun 2-3 ud af alle kandidater indkaldt til 2.samtale, så kæmpe highfive herfra! Nu handler det om, at du skal overbevise virksomheden, at de skal ansætte netop dig.
Hvad skal der ske til anden jobsamtale?
Til 2. samtale vil arbejdsgiveren typisk stille mere uddybende spørgsmål end de gjorde til den første jobsamtale. Her vil I tale om hvordan du skal indgå i teamet, vilkår, arbejdstid og løn. Her forventningsafstemmer I, og på den måde kan du blive mere sikker på, om dette er dit drømmejob.
Sådan forbereder du dig
Den første samtale handler typisk om hvem du er som person, her får du stensikkert stillet spørgsmålet "fortæl os lidt mere om dig selv?" - og her er det vigtigt, at du får nævnt dine kompetencer og hvordan de kan gavne virksomheden, og ikke kun fortæller om, hvor meget du kan lide at bage i din fritid. Når virksomheden har en god fornemmelse af hvordan du er som person, kan de lynhurtigt vurdere om du er et potentielt match eller ej. Er du et match og inviteret til 2. samtale, vil samtalen i højere grad handle om, hvordan de kompetencer du har kan bringe virksomheden værdi. Er du en teamplayer? Initiativrig? Detaljeorienteret? Uanset hvad, vil arbejdsgiveren bruge 2. samtale til at stille spørgsmål med henblik på at lære dig bedre at kende, og derved blive klogere på hvordan du vil passe ind i teamet både socialt og arbejdsmæssigt.
Det er vigtigt, at du til din anden samtale får afklaret, om dette er et job du faktisk kan se dig selv i. Det kan derfor være en rigtigt god idé at forberede nogle spørgsmål, ikke kun til selve stillingen, men også om teamet og arbejdspladsen generelt. Det kan også være, at du er kommet i tanke om et spørgsmål, du glemte at stille til den første samtale, som du nu har muligheden for at få besvaret.
Her er nogle eksempler på spørgsmål du kan forberede til den anden samtale:
- Hvordan er jeres team opbygget og hvordan ser en typisk arbejdsuge ud for jer?
-
Hvilke on-boarding og uddannelse tilbyder I jeres fremtidige medarbejdere?
-
Hvilke egenskaber mangler der i jeres team, som I håber at en ny (...) kan bidrage med?
-
Hvilke målsætninger vil performance blive evalueret på i denne rolle?
-
Hvem refererer jeg til i denne stilling?
-
Er der mulighed for hjemmearbejde?
-
Hvilke forskellige opgaver vil jeg som (...) sidde med?
-
Hvad er den største udfordring i jobbet som (...)?
-
Hvorfor er stillingen ledig?
-
Hvornår kan jeg forvente at høre tilbage vedrørende samtalen?
Noget, der adskiller den første samtale fra den anden er, at du ved invitationen til 2. samtale kan blive bedt om at tage en færdighedstest eller personlighedstest på forhånd. Dette kan kræve lidt forberedelse, da testen ofte indeholder flere forskellige udsagn som du skal svare på. Det er vigtigt at svare ærligt på disse spørgsmål, da denne test kan være med til at afdække din personlighed, og om du på baggrund af den vil passe ind i teamet. Denne er dog ikke altafgørende for, om du bliver ansat eller ej, da der hverken er nogle rigtige eller forkerte svar.
Nogle virksomheder vælger også at præsentere ansøgeren for en case inden 2. samtale, dette kan være for at se, hvordan du griber en bestemt opgave an eller hvordan du på baggrund af din faglighed vil løse den. Dette step kan også være med til at forberede dig på en af de mange opgaver du vil kunne møde i lige præcis denne stilling. Men bare rolig, der er ingen grund til at frygte dette step i processen eller at være nervøs, da casen, færdighedstesten eller personlighedstesten blot er for at få et overordnet indblik i hvordan du er som person både fagligt og personligt. Disse test kan samtidigt også give anledning til en uddybende dialog, hvor i har muligheden for at lære hinanden bedre at kende.
At være nervøs inden en jobsamtale er helt naturligt - især, hvis du også er blevet indkaldt til 2. samtale i ansættelsesprocessen. Det betyder nemlig, at virksomheden kan se dig i stillingen - nu handler det bare om at overbevise dem om, at de skal ansætte netop dig. Vi har hos Ase samlet alle vores gode råd til jobsøgningen - herunder også hvordan du bedst muligt forbereder dig til samtalen, og hvordan du får styr på nerverne, så du fremstår mere selvsikker og derved lander dit drømmejob!
Vigtige overvejelser inden anden jobsamtale
Husk! Det er ikke kun dig der er til anden samtale - du interviewer lige så meget virksomheden som de interviewer dig. Den anden jobsamtale er en god måde, hvorpå begge parter kan få forventningsafstemt yderligere, men du skal også se det som en mulighed for dig, at få helt afklaret, hvorvidt jobbet stadig er noget for dig, ligesom det for virksomheden handler om at finde den helt rette kandidat til jobbet.
Inden samtalen er det derfor en god idé at overveje følgende:
-
Er jeg stadig interesseret i dette job?
-
Er der noget jeg mangler at få svar på?
-
Er der noget jeg ikke fik fortalt eller spurgt om til den første samtale?
-
Var førstehåndsindtrykket af virksomheden godt?
-
Er der noget jeg vil gøre eller sige anderledes til den anden samtale?
-
Er der noget jeg mangler at fortælle eller uddybe om mig selv?
-
Hvilke udfordringer kan der være for mig i dette job?
Det vigtigste af alt er dog, at du er dig selv og at du er ærlig. Er du ikke 100% ærlig eller pynter lidt for meget på dit cv og kompetencer, kan du risikere, at blive ansat på et forkert grundlag, hvilket potentielt kan endnu ud i et forkert match for både dig og virksomheden.
Dine kompetencer er den viden, færdigheder og erfaringer f.eks. fra et tidligere job eller uddannelse som du kan omsætte til konkret handling. Er du i tvivl hvordan du bedst muligt præsenterer dig selv og dine kompetencer og hvilke du skal fokusere på i forhold til din jobsamtale? Vi har samlet en række gode råd, som kan gøre dig klogere på både dine personlige og faglige kompetencer og hvordan du bedst muligt præsenterer dem for din kommende arbejdsgiver. Er du medlem af Ase tilbyder vi samtidigt også et online kursus, hvor vores undervisere viser hvordan du bliver helt skarp på, hvad du er god til, og hvordan du bedst præsenterer dine kompetencer.
Få hjælp og rådgivning hos Ase
Har du brug for hjælp og rådgivning til både første og anden samtale kan du som medlem få dybdegående rådgivning hos en af vores dygtige konsulenter. Du kan også året rundt komme på gratis online kurser med fokus på jobsøgning eller lytte til vores podcasts. Kontakt os for at høre mere.
Er du endnu ikke medlem og ønsker råd og sparring i forbindelse med en jobsamtale, dit cv eller ansøgning, kan du nemt blive medlem her.
Endnu ikke medlem?
Bliv medlem