10 gode råd til din online jobsamtale
Du er indkaldt til jobsamtale – TILLYKKE!
Der er bare ét lille men... Du er indkaldt til en online jobsamtale. Læs med her, hvor vi har samlet 10 råd til at få den bedst mulige jobsamtale digitalt.
Covid-19 har vendt op og ned på mange ting - også måden vi interagere på og muligheden for at mødes. Måske du allerede nu er helt hjemme i det digitale møde og online-samtaler, måske har du aldrig prøvet det før. Uanset hvad, så giver vi dig her en række råd, som du kan tage med dig videre i din digitale jobsøgning.
De indledende steps:
1. Øv dig inden mødet
ØV dig i at snakke ind i en computer og ikke direkte foran en person. Det kan tage meget af den værste nervøsitet, hvis du har prøvet det af inden selve samtalen.
2. Tænd for dit kamera og dig selv – og test din mikrofon
Vær sikker på at alt elektronik virker, før dit møde. Tænd dit kamera, så modtageren kan se dig, og vær på som du ville være til en almindelig samtale.
Husk, at dit kropssprog er en stor del af din samtale med andre - også online
Omgivelserne:
3. Tænk over, hvor tæt du sidder på kameraet
Hvor meget af dig kan man se? Dit kropssprog er en stor del af det, at samtale med andre. Hvis modtageren ”kun” kan se dit hoved, mister han/hun meget af dit budskab og ikke mindst din personlighed. Ryk tilbage med stolen, så det meste af din overkrop og arme kommer med på billedet.
4. Hvad for en stol sidder du på?
Gør dig nogle overvejelser om, hvilken stol du sidder på. Er det en spisestuestol med armlæn eller en kontorstol? Med en stol uden armlæn vil du være mere tilbøjelig til at gestikulere med armene og bruge dit kropssprog. Og det gør dig mere levende og mindre låst.
6. Tænk over lyset
Et andet vigtigt element er lyset i det rum, du sidder i. Hvis du f.eks. sidder du foran et vindue, risikerer du at blive en sort silhuet. Sørg derfor hellere for, at der er enten en god oven-belysning eller du har lyset mod dig. Det kan være du skal flytte lidt rundt på dine møbler eller din belysning inden din samtale.
7. Hvad har du stående i baggrunden?
Tænk også over "scenen" omkring dig. Flyt vasketøjet og støvsugeren væk fra kameraets vinkel, og skab noget ro. Det kan være med en enkelt plante, en reol eller lignende.
Få styr på nervøsiteten
Selve samtalen:
8. Få styr på tøjvalget
Det kan virke banalt med tøjvalg, men det er en god idé at have styr på, hvad du vil have på til samtalen allerede dagen inden - også selv om samtalen er digital. For faktisk kan bluser med print, mange forskellige farver, tern eller striber, være med til at give en del uro i billedet. Tøjet kan derfor hurtig komme til at virke forstyrrende for modtageren. Et god valg kan i stedet være en ensfarvet skjorte, bluse, kjole, t-shirt eller lignende.
9. Tal tydeligt og klart, og hold øjenkontakt
Til et online møde kan der være en tendens til at kigge andre steder hen end på den person man taler med - men vær bevidst om at have øjenkontakt med din modtager, for det kan gøre en stor forskel. Tænk også på tempoet i din stemmeføring. Har du f.eks. en tendens til at tale for hurtigt, lavt eller mumle, så er det vigtig, at du har fokus på det. Det kan nemlig hurtigt blive forstærket online. Hvis du har et headset, anbefaler vi, at du bruger det, da det kan dæmpe akustik og rumklang.
9. Forbered til og hav dine ting parat
Som til alle andre jobsamtaler er det vigtigt, at du har læst ansøgning og dit materiale igennem en gang til - og det kan være en god idé at have det printet ud og liggende på bordet. Du vil blive spurgt ind til ting i dit materiale, og så er det rart, at have noget at støtte sig op af. Hav også gerne dine spørgsmål skrevet ned, så du er forberedt. Det får dig både til at fremstå interesseret i jobbet og mere professionel.
10. Det er helt ok at være nervøs.
Om det er online eller fysisk, så er det altid okay at være nervøs. Sig det til arbejdsgiveren, når I starter samtalen, hvis du er meget nervøs. Det giver ham/hende mulighed for at få en fornemmelse af dig og situationen, og vil ofte berolige dig. Husk også på, at det måske er nyt for dem at holde jobsamtaler online - så måske er de også nervøse.