Få gode råd til din skriftlige opsigelse
Overvejer du at sige dit nuværende job op, men ved du ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Det har sikkert ikke været en nem beslutning at forlade dit job, men nu står du i den situation, hvor du skal meddele din arbejdsgiver, at du opsiger din stilling. I denne artikel finder du gode råd til at skrive et godt opsigelsesbrev, så der ikke opstår misforståelser om opsigelsen.
Derfor bør du altid sige op på skrift
Uanset om det er et krav ifølge din kontrakt eller gældende overenskomst, anbefaler vi at du altid meddeler din opsigelse skriftligt og får en skriftlig bekræftelse på modtagelsen. Har du et godt forhold til din leder og vil du sikre, at du kommer godt ud af døren, kan du opsige mundtligt samtidig med at du afleverer en skriftlig opsigelse. Hvis du kun giver en mundtlig opsigelse, kan der opstå misforståelser. Derudover kan du ikke dokumentere, at du har sagt op, hvis du ikke har din opsigelse på skrift.
Du kan med fordel printe og underskrive to eksemplarer af opsigelsen. Det ene beholder du selv, når din leder har kvitteret for modtagelse. Det andet eksemplar beholder din leder. På den måde kan der ikke opstå tvivl om din opsigelse.
Vær opmærksom på opsigelsesvarsel
Hvis du selv siger op, er det vigtigt, at du har styr på dit opsigelsesvarsel, som du finder i din ansættelseskontrakt. Dit opsigelsesvarsel er opsigelsesperioden, fra du opsiger, til du stopper med at varetage din nuværende stilling.
Længden på opsigelsesvarsler varierer fra medarbejder til medarbejder. Tjek dit opsigelsesvarsel i ansættelseskontrakten.
Alt hvad du skal vide om opsigelsesvarsler
Hvordan skriver man en opsigelse?
Når du skal skrive dit opsigelsesbrev til din nærmeste leder, kan du inkludere følgende punkter:
- Dit fulde navn
- Navn og adresse på arbejdsplads
- Din titel
- Datoen for opsigelse
- Dit opsigelsesvarsel
- Evt. begrundelse for opsigelsen
- Din underskrift
Da der ikke nogen formkrav til en opsigelse, kan du bruge ovenstående punkter som en guideline til at udarbejde dit eget opsigelsesbrev. Husk at få en en skriftlig bekræftelse på, at din arbejdsgiver har modtaget opsigelsen.
Eksempler på opsigelse
Dato: 28-02-2023
Kære Karsten
Det er med tungt hjerte, at jeg opsiger hermed min stilling som projektleder per 31-03-2023.
Min beslutning har ikke været nem, fordi jeg sætter stor pris på alle de muligheder for faglig og personlig udvikling, Virksomhed A/S har givet mig hen over de sidste par år. Jeg vil specielt gerne takke dig og teamet for et godt samarbejde.
Jeg står selvfølgelig til rådighed, når du finder min efterfølger, så overgangen sker så problemfrit som muligt.
Med venlig hilsen
Frederik Frederiksen
Ønsker du ikke at uddybe din opsigelse skriftligt eller ligger der utilfredshed bag din beslutning, kan du gøre det helt kort ved at skrive:
Dato: 28-02-2023
Kære Karsten
Jeg opsiger hermed min stilling som projektleder til fratrædelse d. 31-03-2023.
Med venlig hilsen
Frederik Frederiksen
Hold en formel og respektfuld tone
Det er vigtigt at holde en formel og respektfuld tone i opsigelsen, fordi det gør situationen nemmere for dig og din arbejdsgiver. Du er ikke forpligtet til at skrive en begrundelse for din opsigelse, hvis du ikke ønsker at oplyse det. Vil du gerne sikre, at du kommer godt ud af døren, kan du alligevel vælge at uddybe med dine overvejelser.
Hvis du er blevet dårligt behandlet af din arbejdsgiver eller dit team, kan det være svært at holde en venlig tone, men for din egen skyld er det bedre at slutte på god fod, så du med ro i maven kan komme videre. Brug gerne ovenstående skabeloner til opsigelse som inspiration.
Opsigelse i særlige tilfælde og a-kasse
Siger du dit job op mens du er på barsel, gælder det aftalte opsigelsesvarsel. Det samme gælder som udgangspunkt, hvis du opsiger dit job under sygdom eller ferie. Hvis du er omfattet af særlige vilkår, vil det fremgå af din ansættelseskontrakt eller gældende overenskomst, som du er ansat under.
Bliver du ledig på baggrund af egen opsigelse, kan det have betydning for din dagpengeret. Hvis du ikke har en gyldig grund til din opsigelse, vil du som udgangspunkt være selvforskyldt ledig og få en karantæne i a-kassen.
Kontakt Ase for nærmere rådgivning inden du opsiger din stilling, så vejleder vi dig i, hvad der er bedst at gøre i din situation.
Kontakt Ases fagforening
Som medlem af Ases fagforening, Ase Lønmodtager, hjælper vores juridiske eksperter dig med at blive sikret bedst muligt, når det gælder din arbejdssituation. Du får hjælp og rådgivning i forbindelse med din opsigelse. Fagforeningen hjælper dig også, hvis der opstår misforståelser og uenigheder i forbindelse med din opsigelse.
Vær opmærksom på, at fagforeningen kan hjælpe med sager, der er opstået efter, at du er indmeldt. Derfor er det en god idé at melde dig ind i fagforeningen, inden du opsiger din nuværende stilling.