A-kasse og fagforening under og efter studiet

Kombinationen sikrer dig juridisk både under studiet, mens du er studentermedarbejder og efter studiet, når du er på arbejdsmarkedet. Derudover kan du få op til 16.177 kr./md. i dagpenge som ledig efter endt studie, så du ikke står uden indtægt. 

Under studiet

Selvom du er studerende, er en fagforening relevant for dig. For når du er under uddannelse, har du måske et studiejob og er ansat på kontrakt. I sådan en situation tager vi gerne et kig på din ansættelseskontrakt for at sikre, at dine ansættelsesvilkår er i orden.

Tiden som studentermedarbejder i et relevant studiejob er med til at danne et fundament for dit fremtidige arbejdsliv, og derfor ønsker vi, at det skal være lige så godt, givende og retfærdigt, som hvis det var et fuldtidsjob.

Under studiet

Fagforeningen hjælper dig med: 

🎓 at gennemgå din ansættelseskontrakt og lønsedler.

🎓 lønforhandling.

🎓 spørgsmål. Vi rådgiver dig om løn, ferie, barselsorlovsygdom m.m.

🎓 problemer på jobbet.


Lige nu får du fagforeningen GRATIS de første 6 måneder, når du melder dig ind i a-kassen. Og herefter koster fagforeningen kun 74 kr./md. (2023-tal).

 

 

A-kasse under studiet

Når du er under studiet, er det vigtigt, at du melder dig ind i en a-kasse senest 1 år, inden din uddannelse slutter, for at du kan få dagpenge fra første ledighedsdag. Du har dog mulighed for at melde dig ind i en a-kasse helt op til 14 dage efter, at din uddannelse er sluttet. Ved tilmelding under 1 år, inden din uddannelse er færdig, er der en måneds karens, førend du kan modtage dagpenge. Det betyder, at den første måned som færdiguddannet, vil du stå uden indtægt. Det er derfor en rigtig god idé at melde dig ind i god tid.

Under studiet

A-kasse medlemskab er GRATIS for studerende.

A-kassen sikrer dig:

🎓 ro i maven, mens du studerer.

🎓 en god start på arbejdslivet.

🎓 økonomisk tryghed efter endt uddannelse.


Det er vigtigt, at du melder dig ind i en a-kasse senest 1 år, inden din uddannelse slutter, for at du kan få dagpenge fra første ledighedsdag.

Efter studiet som nyuddannet

Som nyuddannet skal du i gang med at søge dit første job - og heldigvis kan a-kassen hjælper dig med at komme godt fra start. For som medlem af a-kassen får du både hjælp til jobsøgning og jobsamtale. Derudover bidrager a-kassen med en række online kurser, events m.m., som kan være med til at sikre dig dit første job.

Når du lander dit første job...

Når du lander dit første job, sørger fagforeningen for, at din ansættelseskontrakt overholder alle regler efter ansættelsesbevisloven. Derudover vil fagforeningen være din rygdækning i alle aspekter af dit fremtidige arbejdsliv. 

Overvejer du at blive selvstændig?

Hvis du overvejer at starte selvstændig virksomhed, er Ase det helt rette sted for dig. Vi har mere end 40 års erfaring med at hjælpe selvstændige med alt lige fra økonomisk dækning til juridisk vejledning.

Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig som selvstændig

 

Ase har altid været behjælpelige og ligetil at snakke med.
Sabrina, Ase medlem

Efter studiet

Som medlem af a-kassen får du:

Dagpenge op til 16.177 kr./md. (2023-tal).

✔ Adgang til Ase lønsikring. Du kan få dækket op til 80 % af din løn. Vi udbetaler mellem 2.000 - 50.000 kr. oveni dine dagpenge. 

✔ Adgang til jobsparring efter dit behov.

✔ Rådgivning til at skrive ansøgning og CV.

✔ Ingen fællesmøder - kun personlige!
Alle møder målrettes ift. din situation.

Adgang til fordelagtige TRYG forsikringer.

Som medlem af fagforeningen får du:

✔ Gennemgang af din ansættelseskontrakt

✔ Gennemgang af dine lønsedler

✔ Vejledning ift. orlov og fravær

Hjælp i tilfælde af arbejdsskade

✔ Rådgivning ift. problemer på jobbet

✔ Rådgivning, hvis din arbejdsgiver går konkurs

 Hjælp ved retssager i tilfælde af tvister på jobbet

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en a-kasse?

A-kasse er en forkortelse for 'arbejdsløshedskasse'.

Det er din økonomiske forsikring, hvis du mister dit job og bliver ledig.

Har du ikke en a-kasse, så antages det som udgangspunkt, at du har økonomisk råderum til at klare dig selv.

Hvornår kan jeg få dagpenge?

Har du været medlem af Ase i mere end et år, kan du søge om dagpenge fra første ledighedsdag.

Har du været medlem mindre end et år eller er meldt ind som nyuddannet inden for fristen på 2 uger, kan du søge dagpenge efter en måneds karensperiode. Herefter har du mulighed for at få dagpenge og tilbud med ydelser i 2 år.

Husk at ændre status til nyuddannet

Du ændrer status til nyuddannet ved at udfylde "Erklæring om statusændring". Erklæringen finder du på MitAse, under menuen "Andre blanketter" > "Statusændring til nyuddannet". 

Skift status til nyuddannet her

Du skal også huske allerede på din første ledighedsdag at melde dig ledig på jobnet.dk.

Stå til rådighed, mens du får dagpenge

For at kunne få dagpenge skal du opfylde en række generelle betingelser:

  • Du skal i hele den periode, hvor du modtager dagpenge, være i stand til at påtage dig et fuldtidsarbejde som lønmodtager.
  • Du skal selv søge fuldtidsarbejde som lønmodtager, og du skal være parat til at tage det arbejde, som jobcentret anviser.
  • Hvis du afslår et arbejde, som jobcentret tilbyder dig, betragtes du som selvforskyldt ledig. I den situation får du som hovedregel en karantæne på 3 uger.
  • Der kan være gyldige grunde til at afslå et arbejde. Du bør altid kontakte os, inden du afslår et arbejde, som jobcentret henviser dig til. Vi kan så vurdere, om du skal have karantæne. Du kan ikke få dagpenge, hvis du ikke kan påtage dig fuldtidsarbejde, fordi du skal passe børn eller andre familiemedlemmer.

Her kan du læse videre om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal på dagpenge

Hvordan søger jeg om kontingentfritagelse i a-kassen?

Du skal selv ansøge om at blive fritaget for kontingent. Det kan du nemt gøre på MitAse, hvor du finder ansøgningen under ’Andre Blanketter’- ’Ansøgning om kontingentfritagelse under uddannelse’.

Du kan ansøge både før og under din uddannelse, men en eventuel fritagelse for kontingent gælder først fra den dag, vi modtager din skriftlige ansøgning. Du skal altså ikke ligge på den lade side.

Er du først blevet meldt ind i a-kassen som studerende, efter du har begyndt din uddannelse, sker fritagelsen automatisk. Så længe kriterierne ovenfor er opfyldt.

 

Indtægtsbegrænsning

Er du under videregående, SU berettiget uddannelse:

  • må din samlede indtægt inklusiv SU ikke overstige 120% af max. dagpengesats, som er 23.806 kr. pr. måned/285.669 kr. pr. år (2023).

Er du elev:

  • og har en elevløn på under 19.728 kr. om måneden, må du gerne have anden indtægt ved siden af din elevløn, men din samlede indtægt fra elevløn samt andet arbejde må ikke overstige den almindelige grænse for max. dagpenge på 19.728 pr. måned/236.736 kr. pr. år (2023).

  • og har en elevløn over 19.728 kr. pr. måned, må du ikke have anden indtægt udover din elevløn under din kontingentfritagelse.

Hvor længe kan jeg fritages for a-kasse kontingent?

Du kan i alt maksimalt fritages for kontingent i fem år på grund af uddannelse. Når du afslutter din uddannelse eller hvis du afbryder den før tid, skal du betale normalt kontingent igen.

Hvilke uddannelser er kontingentfritaget?

Du kan få kontingentfritagelse i a-kassen, hvis du opfylder nedenstående krav: 

Til dig, der er under 30

De grundlæggende krav til uddannelsen handler om type af uddannelse og varighed:

  • Du skal være elev, lærling eller gå på en videregående uddannelse.
  • Uddannelsen skal være på fuld tid og være normeret til mindst 18 måneder
    (hvis du tager uddannelsen på deltid, skal den som fuldtidsstudium opfylde kravet om mindst 18 måneders eller 3 halvårlige semestres varighed).
  • Uddannelsen skal give ret til SU eller være af en karakter, der giver ’erhvervskompetence’.

Hvad betyder erhvervskompetence?

Er uddannelsen ikke SU-berettiget, skal den give erhvervskompetence.

Det betyder, at uddannelsen for eksempel er gennemført efter loven om erhvervsuddannelser, erhvervsgrunduddannelser (EGU), landbrugsuddannelser eller social- og sundhedsuddannelser. Sagt med andre ord skal uddannelsen klæde dig på til at udfylde særlige arbejdsfunktioner og tage hånd om særlige arbejdsopgaver.

En gymnasial uddannelse eller en HH (højere handelseksamen) kan ikke fritage dig for kontingent, da de ikke giver dig en specifik erhvervskompetence.

 

FGU, EGU og IGU

FGU står for "forberedende grunduddannelse", mens EGU og IGU henholdsvis står for erhvervsgrunduddannelse og integrationsgrunduddannelse. 

Hvis det er én af disse tre uddannelser, du skal i gang med, kræver det lidt mere for at få kontingentfritagelse. 

  1. Der skal være indgået en uddannelsesaftale eller en elevkontrakt.
    Alternativt skal der være skolepraktikgaranti.
  2. EGU'en skal være taget på niveau 3.

 

Til dig, der er over 30

Er du over 30 år, er der ekstra krav til at kunne blive kontingentfritaget under uddannelse.

  • Inden du begynder uddannelsen, skal du inden for de seneste tre år have haft en samlet indkomst på 254.328 kr. (2023) eller mere. Det er det, der i a-kasse-verdenen hedder at opfylde 'indkomstkravet'.
  • Du skal være med i efterlønsordningen og betale bidrag til den
  • Som voksenelev skal du dog ikke opfylde noget 'indkomstkrav'. Til gengæld  skal du have en gyldig uddannelsesaftale, eller også skal uddannelsen give mulighed for skolepraktik.