Sådan kommer du tilbage på job efter stress
Stress er efterhånden blevet en folkesygdom, og der er mange gode råd til, hvordan man tackler stress og forebygger stress. Men hvordan kommer man godt tilbage på arbejdspladsen eller arbejdsmarkedet efter at have været syg af stress? Det får du tip til i denne episode, og der er tip, der hjælper dig godt i gang og også hjælper dig med at forebygge at stress rammer dig igen.
Episodens indhold
Velkommen tilbage til Ase’s Jobguide, en podcast om jobsøgning, arbejdsliv og arbejdsglæde. I denne her episode handler det om stress. Nærmere bestemt en del af det man som stressramt kan tænke meget over, nemlig hvordan man kommer tilbage til arbejdsmarkedet igen efter man har været syg med stress.
Flere og flere rammes af stress og nogle gange rammer stress ikke kun en gang, men flere gange. Det skønnes at op mød 35% af alle danskere har været ramt af stress, og tallet stiger. Derfor er stress blevet et emne som vi alle sammen behøver forholde os til. Det kan ramme os alle sammen, og det kan lægge selv den mest modstandsdygtige ned.
Der er rigtig mange facetter om stress. Lige fra forebyggelse og hvordan man håndterer det, hvis man har stress symptomer og hvordan man skal tackle det, hvis man er blevet sygemeldt. Men det som jeg i denne her episode vil fokusere på, er den del af et stressforløb, hvor du er klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet, men er nervøs for, hvordan det skal gå. Og hvad der er endnu mere vigtigt - hvordan du kan forebygge, at du bliver ramt igen. For det er en af de ting man meget ofte frygter når man har været sygemeldt og skal tilbage igen. Det gælder uanset om du er ledig eller er i arbejde. At komme tilbage igen kan skabe mange tanker om, hvorvidt du vil kunne klare dit arbejde og om du kan blive stresset igen.
Så i denne her episode får du både tip til, hvordan du kan komme godt tilbage og derved også forebygge, at du bliver ramt igen. Så inden du får de 5 tips, så er det vigtigt at kende til stressmekanismen og vide lidt om, hvad stress egentlig er. Selvom du kender til stress fordi du har mærket den på egen krop, så er det ikke dermed sikkert at du ved, helt præcist hvorfor du er blevet ramt, og hvad stressen er et tegn på. For stress er helt overordnet en belastningsreaktion. Din krop reagerer på, at den i al for lang tid har været oversvømmet med stresshormoner. Man kan også sige, at stress er et slags wakeup-call fra din krop. Den fortæller dig, at den ikke længere kan holde til det pres, som den oplever.
Der kan være rigtig mange årsager til, at du har været oversvømmet med de her stresshormoner. De fleste oplever at det er for mange opgaver på jobbet, der er den udløsende årsag, men det kan også være en kombination af flere ting. For eksempel også at der er udfordringer i privatlivet.
Der bliver stillet mange store krav på arbejdsmarkedet i dag og samtidig stiller vi store krav til os selv. Og udover, så har vi jo mange andre forpligtelser, opgaver og informationer, som vi skal forholde os til hver eneste dag.
Men hvad er det der belaster os så meget, så der bliver udskilt de her stresshormoner? Stresshormoner er hormoner, som gør os i stand til at kæmpe eller flygte, hvis nervesystemet opfatter, at du er i fare. Hjernen kan dog ikke skelne imellem en virkelig eller en opfattet fare. Det vil sige, at hvis du er bange for ikke at nå din deadline, bange for at blive fyret hvis du ikke udfører dit arbejde godt nok eller alt det du kan være bange for. Altså usikkerhed på eller overloadet med, så kan stresshormonerne altså flyde i stride strømme. Og det kan vi ikke tåle i lang tid af gangen. Der opstår en slags forgiftningstilstand, som kan give et hav af symptomer. Vi kan sagtens tåle at være stressede i korte perioder ad gangen, men vi er simpelthen ikke bygget eller skabt til at have kronisk stress i vores liv.
Og det her er vigtig information for at du kan mindske din frygt for at komme tilbage til arbejdsmarkedet igen. Fordi det er her, du har mulighed for at ændre omstændighederne for, om du får aktiveret stresshormonerne eller ej. Vi siger jo i folkemunde, at man bliver ramt af stress som om det var noget der kom udefra. Men det hele inde i dig som en respons på noget der sker i dit ydre og/eller i dit indre. Og begge dele kan du tage kontrol over. Og det kan måske være nyt for dig, at du kan tage kontrollen. For har du været ramt af stress, så føles det lige præcis modsat. Man har ofte en følelse af, at man ikke har kontrol over sig selv eller kroppen. Men når det gælder forebyggelse af stress og mindske frygten for at blive ramt af stress igen, så handler det rigtig meget om at forstå årsagssammenhænge, så du kan nå at bremse det hele inden det er for sent. Og årsagen til stress er, at du igennem for lang tid har været udsat for noget, der har udløst dine stresshormoner.
Og nu kommer jeg så til de tip og gode råd, der er til, hvordan du kan komme tilbage til arbejdet igen.
Tip #1 det er: Forstå din stress. Stress har altid et budskab til dig. Et budskab om at der er noget, der har overbelastet dig. Det er et såkaldt vink med en vognstand, og det er ikke en besked om at du skal gå hjem og hvile dig for at så komme tilbage til nøjagtig de samme omstændigheder og den samme måde at håndtere dit job på. Det er den sikre vej mod at blive ramt igen - hvis du ikke ændrer noget, reagerer eller prøver at forstå hvorfor du er blevet ramt.
Som jeg nævnte tidligere, kan der være rigtig mange grunde til at man rammes af stress og selvom det kan se ud som om årsagen er at finde i det ydre i fx dit arbejde, så har stress ofte også rod i noget indre. Det kan for eksempel være et stort behov for at være perfektionist. Eller at man har svært ved at sætte grænser. Eller man er bange for ikke at være god nok. Derfor kan det være en virkelig god investering at få hjælp af en professionel til at forstå din stress. Så du ved at forstå den også kan se, hvor du kan ændre din adfærd og ændre de arbejdsomstændigheder, som ikke er gode for dig.
Tip #2: Vær opmærksom på dine stresssymptomer. De symptomer du havde da du blev sygemeldt, er tegn på overbelastning, og de symptomer skal du være på vagt overfor. Du skal derfor lytte til din krop, og hvis der er noget der minder om det du oplevede da du blev sygemeldt, så er det at alarmklokkerne skal ringe og få dig til at stoppe op.
Tip #3: Vær opmærksom på dine stress-triggere. Klog af din stress sygemelding, kan du bruge det der gjorde dig syg til at blive opmærksom på, hvad det typisk er, der udløser din stressreaktion. Vær obs på, at din tærskel kan være meget nedsat. Så igen skal du være meget bevidst på din krops reaktion og tracke den baglæns til, hvad var det, der gjorde, eller hvad skete der, hvis du får symptomer igen. Ingen tvivl om, at det bedste er, at du slet ikke kommer i nærheden af symptomer igen. Hvis du er i et fast arbejde, er det derfor virkelig vigtigt at starte langsomt op igen. Start med et par timer og øg langsomt antallet af timer indtil du kan mærke, at du ikke får reaktioner.
En sådan plan skal selvfølgelig aftales med din arbejdsgiver, men det er i alles interesse, at du ikke presses for hårdt, når du kommer tilbage. Derfor er det en rigtig vigtig opgave for dig at lytte efter og sige fra, hvis noget bliver for meget. Det tjener ingen, at du prøver at magte mere end du reelt kan. Og det kan virkelig være svært fordi - der jo er en grund til, at du er blevet syg i første omgang. Og meget ofte handler det om, at du har haft svært ved at sige fra. Svært ved at mærke, når noget bliver for meget. Og måske også har en tendens gerne at ville løse dine opgaver mere end godt. Og det er svært at acceptere, at man ikke kan gøre det man plejede at kunne.
Er du ledig, og har du været sygemeldt med stress, er situationen ofte lidt anderledes fordi du formodentlig skal starte på et helt nyt job. Og der er det ikke muligt at starte langsomt op. Det kan derfor være en lidt vanskeligere situation, og derfor er det også vigtigt at du føler dig helt klar til at arbejde igen når du melder dig ledig. Mange, som er blevet ledig efter et stressforløb, vælger bevidst enten at gå ned i tid eller at søge jobs som er en smule mindre krævende end det job man blev syg i. Det kan være en god idé at tænke meget over, hvad det er, man vil med sit arbejdsliv og hvordan, man gerne vil have det på sit arbejde. Og for mange bliver en stress sygemeldig det som jeg snakkede om før - et slags wakeup-call, som gør, at man begynder at prioritere anderledes.
Tip #4: Din tærskel for, hvor mange indtryk og input din hjerne kan kapere på en gang, kan være nedsat. En måde at skåne på din hjerne på, er ved at holde mange pauser i løbet af dagen. Og det skal ikke være pauser foran skærmen, men pauser hvor du flytter dig og bevæger dig. Gerne et sted hen, hvor du kan være rolig og hvor der er ro. Det er lige præcis det, som mange af os er rigtig dårlige til. Det her med at holde pauser. Og det er noget, vi alle burde blive meget bedre til. Men for dig, der har været ramt af stress, er det en meget vigtig ny praksis.
Tip #5: Hvile. I forlængelse af det med pauser, så er det vigtigt at acceptere, at når du starter på job, så kan det være lidt af en fysisk omvæltning som gør, du du bliver mere træt. Derfor er hvile i det hele taget utrolig vigtigt for både at man kommer sig ovenpå sin stress sygemelding, men også som en del af måden, man kan forebygge stress på. Husk på, at stress jo er en belastningssygdom, hvor din krop og især din hjerne er blevet overbelastet. Og derfor er hvile den bedste kur, og også den bedste forebyggelse. Hvile er kamp/flugt-mekanismens modpol, og stresshormonerne neutraliseres når du hviler og er i ro. Det betyder også at det kan være en god idé at holde din kalender rolig i den første tid når du er tilbage på arbejdsmarkedet. Mange aktiviteter i weekenden, hvor du havde bedst af at restituere, er ikke en klog disponering.
Det var de fem vigtigste råd til dig, som skal starte job igen efter en stress sygemelding. Tak fordi du lyttede med og hav en dejlig dag.
Juridisk hjælp og rådgivning kan være afgørende. Er du medlem af en fagforening? Ase tilbyder juridisk hjælp og rådgivning til både selvstændige og lønmodtagere og bidrager hver dag til et trygt arbejdsliv. Skal vi kæmpe din sag? Så se mere på ase.dk.